Rinopilasti

Hangi teknik daha iyi?
Açık mı? Kapalı mı?

Bu sorunun cevabı burun tipi, geçirilmiş travma ve ameliyat öyküsü ve cerrahın tecrübesine bağlıdır. Travmaya uğramış ve kaburga kıkırdak greftinden onarım gerektirecek bir burnun kapalı cerrahi altında onarılması macera olur. Kapalı ameliyatı çok seven hekimler tekniğin hiç iz bırakmadığını iddia ederler. Oysa açık teknikle yapılan burunlarda izin sorun olduğu vaka görülmemiştir. Önemli olan işin itina ile yapılmasıdır. Hekim olarak sloganım: Kapalı teknik candır, Açık teknik can simididir…

Tamponsuz ameliyat olur mu?

Ameliyat esnasında septum deviasyonu olan yani burun içerisinde eğrilik olan kişilerde septoplasti yapılıyorsa, veya nefesi daha iyi hale getirmek amacıyla septumdan kıkırdak alınıp burun sırtı destekleniyorsa ameliyat sonrası tampon kullanılması kadar güvenli bir işlem yoktur. Hasta, tampondan korkuyor diye tamponun kullanılmaması hasta yararına olmayacaktır. Eskilerin bez tampon maceraları maalesef yeni nesli korkutmaya devam ediyor. Abarta abarta anlatılan askerlik macerası haline getirilen tampon çıkarma işlemi eskisi gibi değil… Silikon tamponların çıkarılması son derece kolay ve pratik…

Burnum kırılacak mı?
Açık mı? Kapalı mı?

Burun çatısının açıldığı işlemlerde yeniden kapatılması veya kemik eğriliklerinin düzeltilmesi amacıyla kemiğin yeniden şekillendirilmesi şarttır. Halk arasında kırık olarak tabir edilen bu durum aksine kırık değil kontrollü bir kemik yapılandırılmasıdır. Bu konu öyle önemsenmiştir ki…. Sadece kemik şekillendirmesini farklı teknikle yaptıkları için popülarite kazanan hekimler vardır. Kemik kırık hatlarını yeniden dengelemek için ince micro motor/piezzo/ultrasonik kesici kullanıyorum. Klasik tekniklere göre daha az şişlik ve morluk yarattığına kanaat getirdiğim için bu tekniği kullanıyorum… Kemiğin şekillendirilmesi rinoplastinin ana işlemlerinden biridir. Burun tabanından dar ve kemerinin az olduğu vakalar nadiren kemik şekillendirmeye ihtiyaç duyar. Kendi vaka serilerimde %25 kemik kırmaya/şekillendirmeye ihtiyaç duymuyorum. (Son 6 ay, 120 hastadan 30 hastaya kemik şekillendirme ihtiyaç duyulmadı)

Morluk şişlik olsun istemiyorum!

Ameliyat sonrası morluklar, cildinizin kalınlığı, ameliyatta yapılan işlemler, kanınızın pıhtılaşma süresi ve daha birçok dinamiklere bağlıdır. Hastaların yarısında morluk olmuyor. Bunun nedenlerini yaklaşık 10 yıldır gözlemliyorum. Bu nedenle düşük tansiyonlu ve uygun en kısa sürede ameliyatı bitirme taraftarıyım. Ameliyat sonrası buz konulması morluğu azalttığı hakkındaki bilgiler şehir efsanesidir ve bilimsel bir dayanağı yoktur. Buz uygulama şişliği kısmen azaltabilir.

Sadece törpüleme yetmez mi?

Burun kökünden, burun ucuna doğru uzanan bağlantılar vardır. Sadece törpüleme yapıldığında, burun eğriliği giderilmiş gözükse de uzun vadede burun ucu düşer ve arzu edilen forma ulaşılmaz. Burun anatomisi son derece komplikedir. Tek bir segmentin yok edilmesi ile istenilen burun şekli kazanılmayabilir. Estetik burun ameliyatı 100 parçalı puzzle gibidir, bir parçasını çıkardığınızda düzelmesi için 99 tanesinin yerini değiştirmek gerekir. O nedenle önerim plastik cerrahınız ile birlikte karar vermeniz sizin lehinizedir.

Kanatları azıcık daraltsak olmaz mı?

Rinoplasti ameliyatında burun ucu kaldırıldığında, burun kenarları kendiliğinden bir miktar daralır. Burun kanatları iki göz arası iç kısımdan aşağıya doğru inilen iki hayali çizgi arasını taşıyorsa daraltma düşünülebilir. Burun kanatları belirgin büyük değilse daraltma işleminin ameliyatta karar verilmesi daha uygundur. Burun kanatlarının küçültülmesi nefes problemlerine yol açabilir, geri dönüşümü sıkıntılı olan bu işlemler için nihayi kararı plastik cerrahın vermesi daha uygundur.

Narkoz/genel anestezi şart mı?

Lokal anestezi altında yapılan rinoplasti ameliyatları, cerrah ve hasta açısından son derece konforsuz, tansiyonun yüksek, ağrılı, şişlik ve morluğun daha fazla olması nedeniyle tercihim değildir. Hasta için travmatik olmayan teknikler, güvenlik ve hasta konforu öncelikli tercihimdir, o nedenle genel anestezi altında rinoplasti yapılması taraftarıyım.

Ne zaman gözlük kullanabilirim?

Ameliyat sonrası kemik şekillendirme yapılan hastalarda 2 ay sonra hafif olmak kaydı ile gözlük kullanılabilir. Bu konuda süre ile ilgili farklılıklar görebilirsiniz. Ameliyat sonrası plastik cerrahınız ile süreyi teyit ettiriniz.

Aktif spor hayatına ne zaman dönebilirim?

Burun içerisindeki yaralar 3 haftada çoğunlukla kuvvetli bir şekilde iyileşir. Üç haftadan sonra burun içi basıncını çok artırmayacak spor aktiviteleri yapılabilir, denize, havuza girilebilir. 3 hafta zarfında ıkınma, hapşırma ve sümkürme hareketlerinden kaçınınız.

Tekrar ameliyat gerekirse ne yapmalı?

Son yıllarda yapılan çalışmalar tecrübeli ellerde ikincil ameliyata ihtiyaç oranının yüzde beş civarında olduğudur. İkincil bir ameliyat gereksinimi öncelikle kendi hekiminiz ile kararlaştırmanız önerilir. İlk ameliyatta yapılan işlemler ve anatomik özellikler bilindiğinden, ek düzeltici işlemlerin daha kolay yapılması lehinize olur.